Projecten Laatste nieuws Over ons

Brent-Delta platform aan land gebracht door Pioneering Spirit

Gepubliceerd op 19 mei 2017

Na veertig jaar in de Noordzee te hebben gestaan, is het Brent-Delta platform van Shell weer aan land. Mammoetschip de Pioneering Spirit heeft de topside van 24.000 ton eind april in één keer gelift. Het duurde slechts tien seconden om het platform compleet te liften. Niet eerder werd zo’n groot platform door één schip verwijderd. 

De Pioneering Spirit kwam op 2 mei met het platform aan bij Able UK Seaton Portyard in Hartlepool waar het verder wordt ontmanteld. De verwachting is dat dit tussen de twaalf en achttien maanden gaat duren. Tenminste 97 procent van het materiaal wordt gerecycled.

Geschiedenis
Het Brent Delta platform is een van de grootste ingenieursprojecten die ooit in de Noordzee is ondernomen. In de jaren tachtig produceerde Brent-Delta meer dam 400.000 vaten olie per dag. Het miljardste vat olie werd in maart 1987 uit het Brent-veld geproduceerd. In het begin van de jaren negentig leverde het Brent Field dertien procent van de Britse olie en tien procent van de gasbehoefte van het Verenigd Koninkrijk.

In het midden van de jaren negentig begon Shell een ambitieus project om het gebied meer te richten op gas- dan op olieproductie. Dit kostte 1,2 miljard pond en leverde banen voor meer dan 3.000 mensen op. In 2001 leverde het Brent Field 25,5 miljoen kubieke meter gas per dag.

Betrokkenheid CLAFIS

CLAFIS is tijdens dit de-commissioning project betrokken geweest als coördinator van het voorbereidings team bij ExxonMobil/Shell. Deze lift van een compleet platform en dit project is een mijlpaal en een unicum in de Offshore Oil & Gas industrie. Uniek zijn onder andere de 16 “lift armen” die onafhankelijk van elkaar bewegen om de deining van het water te compenseren en vrijwel “bewegingloos” connectie kunnen maken met het te heffen object. 

CLAFIS is actief op diverse projecten binnen de Maritieme en Olie & Gas sector als het gaat om ontmanteling van offshore platforms. Meer weten? Neem contact op met Roland van de Zijde, Manager Oil & Gas, .
 

Contact

Roland van der Zijde
Manager Oil & Gas

+31 78 63 26511
+31 6 81 51 01 89

Linkedin