Projecten Laatste nieuws Over ons

Frequentieschommeling laat digitale klokjes vijf minuten achterlopen

Gepubliceerd op 13 maart 2018

Entso-E, het netwerk van Europese netbeheerders, meldt dat er wordt gewerkt aan een oplossing voor het energietekort van een van de beheerders van het Europese stroomnetwerk. Gevolg van dit tekort is een frequentieschommeling die digitale klokjes vijf minuten laat achterlopen.

De organisatie meldt dat de problemen zich sinds half januari voordoen en meldt: "De stroomafwijkingen hebben geleid tot een lichte daling in de elektrische frequentie. Dit heeft op zijn beurt weer gevolgen voor elektrische klokjes die door deze frequentie worden aangestuurd in plaats van door een kwartskristal. Die lopen nu vijf minuten achter." Door middel van een compensatieprogramma belooft de organisatie de tijd op de klokjes in de toekomst te corrigeren.

De Belgische VRT sprak met een woordvoerder van netbeheerder Elia. Die legt aan de site uit dat normaal gesproken een frequentie van 50Hz wordt gehandhaafd op het Continental European Power System, zoals Entso-E het netwerk noemt. Dat netwerk voorziet huishoudens in 24 Europese landen van stroom. Als zich ergens op dat netwerk een probleem voordoet, heeft dat gevolgen voor de rest van het netwerk, aldus de woordvoerder.

Een woordvoerder van netbeheerder TenneT laat desgevraagd aan Tweakers weten dat het verschijnsel zich ook in Nederland voordoet en dat er inderdaad een speling van vijf minuten kan worden waargenomen.

In dit geval zou het probleem zijn ontstaan bij een Zuidoost-Europese beheerder. Het handmatig opnieuw instellen van de klokjes, bijvoorbeeld een wekkerradio of het klokje van de magnetron, heeft volgens de woordvoerder geen zin, omdat de apparaten alsnog de frequentie zullen volgen. Er zou deze week een bijeenkomst van Europese netbeheerders plaatsvinden om het probleem te bespreken.

Bron: Tweakers