Projecten Laatste nieuws Over ons

Schiphol stapt compleet over op windenergie

Gepubliceerd op 15 augustus 2017

Schiphol en drie andere luchthavens in Nederland gaan vanaf 1 januari 2018 alleen nog maar duurzame stroom afnemen die in Nederland is opgewekt. Dat is de Schiphol groep overeengekomen met energieleverancier Eneco.

Behalve Schiphol zelf vallen ook de luchthavens van Rotterdam, Eindhoven en Lelystad onder de overeenkomst. Gezamenlijk gebruiken die zo’n 200 GWh aan stroom. Dat is vergelijkbaar met het het stroomverbruik van 60.000 huishoudens, de omvang van gemeenten als Haarlemmermeer of Delft.

Schiphol-directeur Jos Nijhuis: “Voor het afsluiten van ons nieuwe energiecontract hebben we niet eens nagedacht over iets anders dan in Nederland opgewekte duurzame stroom.  Want één ding staat vast: de luchtvaart moet en kan duurzamer. Onze luchthavens kunnen tegelijkertijd én verduurzamen én economische meerwaarde hebben.”

Het eerste nieuwe windpark dat de stroom voor de Schiphol groep gaat leveren is windpark Vianen, dat vanaf januari in bedrijf komt.  Bij het knooppunt van de A2 en A27 verrijzen momenteel drie windmolens met een vermogen van elk 3 MW.

Daarna volgen er meer parken, totdat in 2020 alle stroom afkomstig is van nieuw gebouwde parken. Tot de nieuwe windparken er staan, komt de stroom van al bestaande duurzame energiebronnen in Nederland. Door de keuze voor nieuwe windparken onttrekt Schiphol geen stroom van het bestaande duurzame energienetwerk, maar groeit het aanbod van duurzame stroom in Nederland.

Bron: CoBouw

CLAFIS en Energie

Meer informatie over onze energie sector is te vinden op de energie pagina.